Smuldre æblekage

Da vi for år tilbage købte vores hus satte jeg stor pris på, at der var en del gamle frugttræer i haven og da vi ryddede op i haven for at få mere græs og færre bede var det da også frugttræerne der for mig var fredede - så måtte græsslåmaskinen køre uden om (nemt for mig at sige, når det er manden der slår græsset 😂). Desværre har en del af træerne gennem årene måtte lade livet pga sygdom. Der er heldigvis et par pæretræer og et æbletræ tilbage.

I år har æbletræet igen leveret en solid mængde gode saftige æbler, så vi brugte lørdag formiddag på at høste, så vi kan få glæde af dem i stedet for, at de ender deres dage i græsplænen. Selvom det ikke er et særligt stort træ, har det givet mange flere æbler end vi kan nå at spise - også selvom naboen fik en god bæreposefuld. De pæneste er lagt i kasser til at gemme til vinter, nogle af dem med småpletter blev lavet til grød, men for ikke at skulle leve af æblegrød resten af vinteren, skulle der også laves noget andet. Så jeg fandt en håndfuld foliebakker og lavede smuldre æblekage til fryseren.

Opskrift til et lille fad til ca. 6-8 portioner

4-5 mellemstore æbler
6-8 spsk kanelsukker

50 g sukker
2 tsk kanel
50 g koldt smør (mælkefri margarine for en mælkefri version)
50 g glutenfri fin melmix

1 ovnfast fad på ca. 15x20 cm

Start med at skrælle æblerne, del dem i kvarte og fjern kernehusene. Bagefter skærer du tynde både af æblerne.

Læg æblebådene i lag i bunden af fadet. Drys med kanelsukker mellem hvert lag. Jeg plejer at laver 2-3 lag alt efter hvor tyndt jeg har fået skåret æblerne.

Vej sukker og melmix af i en stor skål sammen med kanelen. Skær smøret i små tern og smuldr det i melet og sukkeret. Hvis du har meget varme fingre kan det være en fordel at skylle dem i koldt vand først.

Når dejen er smuldret godt sammen fordeler du den over æblerne.

Bag nu kagen i 20 minutter.

Som det ses på billedet her, kan kagen serveres både med og uden tilbehør. Så mælkeallergi behøver ikke være nogen hindring.

Lad den køle en smule inden den serveres med en klat creme fraiche, flødeskum eller for en mælkefri version en skefuld mælkefri is på toppen eller bare som den er uden noget til.

Kagen kan også sagtens spises efter en tur i køleskabet.

Kommentarer