Guide til glutenfri aftensmad

Al begyndelse er svær. Og sådan er det også for mange, når den almindelige kost skal skiftes ud med en glutenfri kost. Der findes mange gode hjemmesider med opskrifter på alt slags glutenfri brød og det er da også en af de helt store udfordringer at lære at lave spiseligt glutenfri brød.
En anden og mere skjult udfordring er den almindelige hverdagsmad. For hvordan er det nu med sovsen? Farsen? Bulgursalaten? Og hvad med når jeg skal på besøg hos vennerne?

En af de ting jeg ofte bliver spurgt om er, hvordan jeg laver en glutenfri opbagt sovs.
Det korte svar er: med det jeg lige har i skabet.

Mere uddybende så afhænger det lidt af, hvad det er for en sovs.
Opbagt sovs kan laves på flere slags mel. Her kan man bruge maizena, kartoffelmel, fuldkornsrismel, sorghum mel, glutenfri melblandinger og sikkert mange flere. Hver især giver det et forskelligt udtryk på smag og konsistens. Maizena, synes min familie, giver den mest neutrale smag, men en lidt blank og “lang” sovs. Kartoffelmelet har tendens til at smage lidt støvet og blive til en meget “lang” sovs. Sorghum og rismel smager kraftigst igennem, så disse, synes jeg, egner sig bedst til krydrede sovse, fx karrysovs til boller i karry. Sorghum mel har en lidt nøddeagtig og støvet smag, men giver en rigtig flot sovs, der i konsistens og udseende minder meget om en lavet på hvedemel.
Rismel smager igennem med ris og lidt støvet smag. Konsistensen kan godt blive lidt grynet. Jeg synes, at den egner sig bedst til at blive blandet med fx kartoffelmel.
Skal man på besøg hos vennerne er sovsen ofte nem at lave glutenfri, da de fleste husholdninger har maizena. Så det er altid mit forslag, når vi skal spise andre steder.


Lyder menuen på “knorr” saucer er det en lidt mere tricky, men kan sagtens lade sig gøre. Der findes enkelte glutenfri pulver bearnaise varianter i handlen, men man skal lede lidt efter dem og nogle smager også bedre end andre. Men man kan også lave den selv. Bearnaise og hollandaise er oprindeligt en legeret sauce, en såkaldt ægte sauce, og det kan man godt lave selv. Og jeg vil vove den påstand, at hvis man først i en periode laver en rigtig legeret sauce, får man svært ved at vende tilbage til pulverversionen. Alt det kræver til en grundlovs er: æggeblommer, smeltet smør (mælkefri variant kan også bruges) og bouillon. Efterfølgende krydres den til den ønskede smag.


Når det handler om fars er der også flere muligheder. Nogen er vant til at bruge hvedemel andre havregryn. Begge kan der findes glutenfri alternativer til.
Hvis man er vant til at bruge havregryn er den nemme løsning at vælge en glutenfri havregryn i stedet for. Nogle gange kan det dog være nødvendigt at undgå havregryn, her kan man så vælge boghvedegryn, risflager, quinoaflager eller en helt fjerde glutenfri gryn. Man kan også vælge at bruge fiber produkter, fx Pofiber som er kartoffelfibre.
Har man i stedet brugt almindeligt hvedemel før kan man skifte ud med forskellige glutenfri meltyper. Jeg bruger oftest kartoffelmel og skifter melet ud i forholdet 1:1. Men de fleste glutenfri meltyper kan faktisk bruges. Tag en skefuld ad gangen og mærk efter hvornår du synes konsistensen er rigtig.

I bund og grund kan langt det meste laves glutenfrit. Det kræver bare at du tænker lidt ud af boksen og nogle gange lidt ekstra arbejdstid i køkkenet.
Fx kan en tabouleh laves med quinoa i stedet for bulgur. En tærte, gratin eller endda indbagte rejer kan laves med glutenfrie meltyper.

Nogle af faldgrupperne ift aftensmaden kan være købte marinader og saucer.
Tjek altid indholdet for hvede, rug, byg og havre, da man godt kan blive overrasket. Et eksempel er teriaki sauce som indgår i bl.a BBQ marinader. Teriaki sauce indeholder hvede, nogen mere end andre, enkelte klassificerede som glutenfri, men fortsat med hvede deklareret. En anden ting kan fx være kød med ølmarinade. Da almindelige øl sjældent kan klassificeres som glutenfri er det en god ide at gå uden om dette.
Men der findes heldigvis så mange andre marinader og et hav af krydderier til at lave sin egen.

Skal du på besøg hos vennerne er mit bedste råd at være opsøgende. Forklar på en pæn måde, at det har nogle knap så spændende konsekvenser for dig, hvis maden ikke er glutenfri. Tilbyd evt selv at tage brød og pasta med. Kom med forslag til, hvordan menuen nemmest laves glutenfri på en billig og velsmagende måde. Fx ved at der serveres kartofler og sovsen jævnes med maizena. 
Langt de fleste vil faktisk gerne imødekomme vores behov, når de forstår konsekvensen af at bryde diæten.

Så alt i alt kan aftensmaden sagtens være en god og velsmagende oplevelse selv om den er glutenfri. 😊

Jeg håber det har givet en smule håb og opmuntring i en kaotisk opstart på et glutenfrit liv.

Kommentarer