Sommerfrisk low carb ostekage

En low-carb ostekage har egentlig ligget lidt i tankerne i noget tid. Så da vi skulle have teammøde på jobbet tilbød jeg at tage kage med - så ved jeg også, der er noget jeg kan spise, nu når jeg er lidt vanskelig med, hvad der er i. 😊 Sommervarmen er jo ved at have fundet vej, så jeg blev enig med mig selv om, at det skulle være noget frisk og lækkert. Så det blev til denne version af den klassiske ostekage.
Ostekager skal laves over lang tid og flere omgange, da de forskellige lag skal have lov til at sætte sig inden næste lag lægges på. Men det er dejlig nemt at selve kagen ikke skal i ovnen - dog skal der til denne version laves en kiks først - det er jo ikke lige så nemt at finde low carb digestive i butikkerne. 😊 Men bortset fra det er den rimelig nem at gå til.

I denne version har jeg valgt at bruge brombær, men i princippet kan du bruge lige det bær du har lyst til.

Kiksebund
2 spsk chiafrø
1 dl vand
2 spsk kokosolie
160 g mandelmel

120 g smør

Ostecreme
100 g Philadelphia
0,25 dl creme fraiche 38%
1,5 dl piskefløde
1 spsk citronsaft
1 tsk vanillepulver
30 g sukrin melis
1 blade husblas

Gelé
150 g frosne brombær
1,5 spsk sukrin melis
1 tsk vanillepulver
1 blad husblas
Evt et par spsk vand

12 cm springform

Kiksen:
Start med at lave kiksen til bunden. Den kan også laves noget tid i forvejen og opbevares i fx en kagedåse. Og så fungerer denne kiks også fint med lidt smør og et stykke ost, hvis du lige har lyst til et lille snack måltid.
Tænd ovnen på 180 grader. Tag en mellemstørrelse skål og bland vand og chiafrø. Lad det stå og gelere nogle minutter og rør det gerne lidt sammen ind i mellem.
Mens det gelerer smelter du kokosolien og vejer mandelmelet af.
Rør så den smeltede kokosolie i chiageléen og bland til sidst mandelmelet i. Jeg plejer at bruge en dejskraber til at vende det ind i geléen og til sidst ælter jeg det lidt med hænderne til jeg har en forholdsvis fast dejklump.
Så fordeler du dejen ud på et stykke bagepapir, så det ligger i et jævn lag på ca. 2-3 mm tykkelse. Jeg bruger mest hænderne, da dejen er lidt klistret og derfor svær at rulle ud, selv mellem 2 lag bagepapir - men prøv dig frem til hvad der fungerer bedst for dig.
Bag så kiksen i ca. 15 minutter til den er gylden, men ikke branket. Men hold godt øje med den for bagetiden er meget afhængig af hvor tyndt eller tykt du har fået fordelt dejen!
Bunden:
Når kiksen er færdigbagt og afkølet, skal den smuldres. Det kan være mest effektivt at putte kiksen i en frysepose og så bruge en kagerulle til at knuses den med.
Smelt smørret og bland den smuldrede kiks i.
Tag en springform og læg bagepapir i bunden - brug evt. plastfolie på siderne, så den er lettere at få af når kage er færdig.
Fordel kikseblandingen i et jævnt lag i bunden af formen og stil den på køl til den har sat sig.

Ostecremen:
Så skal ostecremen laves.
Læg husblas i blød i koldt vand - det skal gerne ligge i 5 minutter.
Pisk fløden til et blødt skum i en skål.
Tag så en anden skål og pisk philadelphia og creme fraiche let sammen med sukrin melis, vanillepulver og citronsaft. Vend flødeskummet i ostemassen.
Til sidst stives cremen af med husblas. Tag husblassen op af vandet og klem det værste vand af. Put det i en lille gryde (eller en skål over vandbad) og smelt ved lav varme og under omrøring. Når husblassen er helt smeltet tages den af varmen. Tag en skefuld af ostecremen og bland den med husblassen. Gør dette et par gange indtil massen med husblas er kølet ned til næsten sammen temperatur som resten af cremen og vend så massen med husblas sammen med resten af cremen. På den måde burde du undgå at der kommer husblas"trævler" i cremen.
Sæt så kagen på køl nogle timer eller over natten, så cremen kan sætte sig.

Geléen:
Hæld de frosne bær op i en skål og drys sukrin melis og vanillepulver ud over. Lad dem stå og tå langsomt op i køleskabet. Når de er helt tøet op, skulle de gerne have saftet en del, så der er noget saft at lave gelé af. Synes du der er lidt for lidt saft kan du evt. tilsætte lidt vand - men ikke for meget for smager geléen ikke af noget.
Læg husblas i blød i koldt - stadig gerne 5 minutter. Giv bær og saft et hurtigt opkog - dette kan udelades, hvis du er sikker på bærrene ikke er forurenet med diverse ting og sager, der giver dårlig mave.
Tag bærrene op af saften og fordel dem over kagen.
Mens saften stadig er varm (kog saften op hvis ikke du allerede har gjort det) lægges den udblødte husblas i. Rør til husblassen er helt smeltet og lad så geléen køle lidt.
Når geléen er tempereret lægges den over kagen. Hvis den er for varm når den lægges på vil ostecremen nedenunder smelte og flyde op over geléen.
Stil så kagen på køl indtil geléen er stivnet.

Når hele kagen har sat sig, tages den forsigtigt ud af formen. Løsnes den godt rundt i kanten og fjern siderne. Og så er det ellers bare at nyde denne friske sommerkage med en god kop kaffe på terrassen.


Kommentarer