Varme hveder


Traditionen tro skal vi have varme hveder på Store Bededag. Egentlig går jeg ikke særligt højt op i de kristne højtider, men jeg nyder hyggen ved nogle af traditionerne. Det er bl.a. traditionen med de varme hveder vi stadig fastholder herhjemme, selvom vi ikke just bruger bededagen til det Biskop Hans Bagger har tilegnet den - bod, bøn og faste. Vi nøjes bare med at nyde de lækre ristede hvederne. Enten aftenen før eller til morgenmad på store bededag - og nogen gange begge dele. 😋 


Hvederne her er dejligt luftige og smager fantastisk - og minder egentlig en del om en rigtig fødselsdags bolle. De er ikke just de sundeste og har ikke set skyggen af fuldkornsmel - jeg har dog tilføjet lidt fibre i form af fiberHusk og Pofiber, men det er altså ikke noget der rigtigt batter i fiber regnskabet. Så nyd hvederne som et lækkert input en gang imellem og spis et grovere brød til hverdag.

Opskriften giver 8 mellemstore hveder

2 1/2 dl mælk

10 g fiberHusk
2 spsk sukker
1/4 tsk salt
1 æg
1 spsk eddike
1/4 tsk kardemomme
50 g smør
250 g fin glutenfri melmix

2 spsk pofiber
1 ps tørgær

Et lille ovnfast fad
Røremaskine - jeg bruger K-spaden


Start med at lune mælken og hælde den i røremaskinens røreskål. Tilsæt sukker og fiberHusk og lad maskinen køre lidt til det gelerer.
Rør så salt, æg, eddike, kardemomme og smør skåret i små stykker i dejen.
Hæld til sidst den glutenfrie melmix, tørgær og pofiber i og lad dejen røre nogle minutter på maskinen.
Tag dejen ud på et dej underlag og del den i 8 stykker.

Med lidt melmix på hænderne formes dejen til boller.
For at hvederne får den rigtige form sættes de tæt i et fad - så tæt at de vokser sammen når de hæver.
Stil hvederne til hævning med et klæde over i 45 minutter.
Tænd ovnen på 200 grader og bag hvederne i  ca. 20 minutter. De skal være gyldenbrune ovenpå og lyde hule, når du banker under bunden på hvederne.
Lad dem køle helt af på en rist inden du pakker dem ned, hvis altså ikke de alle bliver spist med det samme. 😉


Kommentarer