Islandsk lagkage goes low carb

Den første gang jeg smagte en islandsk lagkage var da jeg lærte min mand at kende. Den blev ofte serveret til fødselsdage og forskellige sammenkomster og den bragte altid glæde hos både store og små, men i dag er den ved at være gået lidt i glemmebogen.
En islandsk lagkage ligner nok mest en stor, flad kokostop toppet op med chokoladefrosting. Men selvom kokos udgør en stor del af kagen, synes jeg faktisk ikke det tager overhånd. Så selvom du ikke elsker kokos, er det værd at prøve opskriften. Og opskriften er faktisk også rimelig enkel og så er den naturligt glutenfri. Altså helt uden mel! Det kalder simpelthen på at blive til en low carb opskrift. Så nu har jeg genoplivet den gamle familie-klassiker i en opdateret version.

Endnu et plus ved denne opskrift er at den, imodsætning til de fleste andre low carb kager og brød, ikke indeholder alle mulige dyre melerstatninger. Det eneste anderledes og dyrere er sukkererstatninger. Jeg har valgt sukrin, men andet kan også bruges. Det er dog vigtigt at der bruges et sødemiddel der minder om flormelis til frostingen. 

Opskrift på 12 portioner
Bund:
5 æggehvider
100 g sukrin (sukrin melis kan også bruges)
120 g kokosmel (den almindelige grove)
24 cm springform

Chokoladefrosting:
5 æggeblommer
75 g sukrin melis
75 g smør
75 g mørk chokolade (min 80%)

Evt pynt:
Jordbær
2 spsk revet mørk chokolade (min 80%)
Flødeskum


Start med at tænde ovnen på 160 grader.
Hæld æggehviderne i en god stor skål og pisk dem stive. Nu skal sukrinen piskes i så du får en god stiv marengs. Til sidst hælder du kokosmel i. Fold kokosmel forsigtigt ind i marengsen.
Læg bagepapir i bunden af springformen og bag bunden i 50 minutter.
Når bunden er bagt færdig og taget ud af ovnen er det tid til at lave frostingen.

Start med at smelte chokoladen og rør bagefter smørret ud i chokoladen.
Hæld æggeblommer og sukrin melis i en skål og pisk det sammen til en luftig æggesnaps.
Rør så chokolademassen i æggesnapsen. Rør den til den er glat og ensartet.
Hæld så chokoladefrostingen ud over den let afkølede kage og fordel den i et jævnt lag.
Nu skal kagen bare køle helt af og pyntes, så er den klar til servering.

Tip:
Skal kagen serveres til en festlig lejlighed, kan man sagtens lave den i god tid og så fryse den ned til den skal bruges. Tag kagen op 3-4 timer før den skal serveres og lad den tø op ved stuetemperatur. 


Kommentarer