En ægte sauce (bearnaise)

Et glutenfrit liv kan godt nogle gange synes uoverskueligt og med mange begrænsninger. Men det behøver ikke give begrænsninger ift hvilken mad man kan lave, omend det indimellem godt kan give lidt ekstra arbejde.
Jeg vælger, ihvertfald et stykke hen ad vejen, at se det glutenfri liv som en mulighed for at vælge bedre og mere naturligt mad.
Når det gælder bearnaisesauce og de andre “knorr”saucer har det glutenfri liv for os været vejen til bedre sauce. For selvom det rent faktisk godt kan lade sig gøre at finde en glutenfri pulversovs, så smager de altså ikke som vi var vant til. Ret hurtigt begyndte jeg at lede efter et alternativ og kom frem til, at en ægte sovs faktisk ikke behøver være helt lige så bøvlet som det umiddelbart lyder.

En ægte sovs er en legeret sovs og må derfor ikke koge. Den består af æggeblommer, smør og bouillon samt krydderier efter ønske. At saucen kun består af disse tre grundingredienser gør den også egnet til lchf og keto livsstil, hvilket jo ikke lige kan siges og pulverversionen.

Grundsauce til 4 personer

4 æggeblommer, salmonellafri
1 dl hønseboullion eller kraftig hønsesuppe
100 g smør (vælg en mælkefri variant, hvis ikke du tåler mælk)
1 mellem og 1 lille kasserolle

Tag æggene ud fra køleskabet i god tid, så de kan temperere lidt. Lav bouillionen 20-30 min før sovsen skal laves, så det kan temperere.
Smelt smørret i en lille kasserolle.
I den anden kasserolle røres de tempererede æggeblommer og bouillionen sammen. Hæld det smeltede smør i æggeblandingen i en tynd stråle mens der røres godt med et piskeris, så æggene ikke får et varmechok.
Varm blandingen op over svag til middelvarme, men pas på den ikke kommer op at koge, heller ikke i bunden, så skiller den. Rør i saucen hele tiden indtil den tykner.
Hvis den får for høj varme skiller den lettere, ved for lav varme får du først sovs til natmad, så det er lige at lære balancen af varme at kende. I opstarten vil jeg sige heller lidt for lav varme og så starte i god tid. For det er lettere at skrue langsomt op for varmen end at redde saucen når man er startet for hårdt ud. Er du bange for at den skiller, kan du vælge at legere saucen over et vandbad.
Nu har du så en grundsauce, så er det bare at krydre den, så den passer til resten af menuen.
I bund og grund er det jo kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan du krydrer din sauce, men her får du lige 3 af de mest brugte knorr-sauce varianter.


Bearnaise - genvejsversion (uden at skulle koge en bearnaiseessens)
1 portion grundsauce til 4 pers
1 spsk hvidvinseddike
2 tsk løgpulver
1 spsk estragon

Hollandaise
1 portion grundsauce til 4 pers
1-2 spsk citronsaft

Café de Paris
1 portion grundsauce til 4 pers
1 spsk løgpulver
1 tsk estragon
1 tsk karry

Så er der kun tilbage at nyde et lækkert måltid med en god sauce.

Kommentarer