Endelig sommerferie. Jeg spurgte børnene hvad de godt kunne tænke sig her i ferien. Min datters svar var hjemmelavet koldskål med kammerjunkere.
Naturligt glutenfri kammerjunkere er noget af det der godt kan være lidt svært at fremskaffe, så jeg sprang i køkkenet og biksede nogen sammen.
I denne opskrift har jeg tilføjet vanille for det er den smag vi foretrækker her i huset. Andre kan godt lide at kammerjunkere smager lidt af citron eller kardemomme. Så hvis du mere er til det kan vanillen udskiftes med 1 tsk revet citronskal eller 1/2 tsk kardemomme.
Opskrift på 50-60 kammerjunkere
150 g mørk melmix (jeg brugte schärs dunkel)
50 g sukker
1 tsk vanillesukker
1/2 tsk hjortetaksalt*
60 g smør
1 æggehvide
2 spsk fløde
Start med at tænde ovnen på 180 grader varmluft.
Bland alle de tørre ingredienser i en skål og smuldr smørret i melblandingen.
Saml så dejen med æggehvide og fløde og ælt dejen let.
Når dejen har samlet sig til en fin glat klump skal der trilles små kugler på 1-1,5 cm i diameter, der bliver 25-30 stk. Sørg for at du triller dem godt så de ikke har for mange og store revner. Det kommer dig til gode senere!
Sæt kuglerne på en bageplade med bagepapir med et par cm i mellem.
Herefter tager du kuglerne ud af ovnen og skærer dem over med en brødkniv. Og det er her du bliver belønnet for et godt forarbejde. Hvis du ikke har fået kuglerne trillet godt uden for mange revner vil de simpelthen smuldre for meget når du skærer dem!
Når de er halveret lægges de tilbage på bagepladen med skærefladen opad. Og så er det en tur tilbage i ovnen for at tørre. Skru varmen ned på 100 grader og lad dem bage 30 minutter mere.
Lad dem køle af på en rist.
Når de er kølet af kan de opbevares i en kagedåse.
Velbekomme.
*Jeg har valgt at bruge hjortetaksalt i denne opskrift fordi det giver en mere sprød skorpe end natron/bagepulver og en lidt mere porøs, mindre hård midte end potaske. Du kan skifte det ud som det passer dine præferencer. Her er et link til ingeniøren som forklarer lidt om forskellen.
Kommentarer
Send en kommentar