Himmelsk jordbærtærte

Sol, sommer, strandtur og friske danske jordbær. Så bliver det ikke bedre. Eller måske lidt, hvis jordbærrene bruges i en lækker jordbærtærte. Og på glutenfri kost tager man ikke bare lige til bageren og køber en. Men hvorfor også købe den, når nu den hjemmelavede smager SÅ meget bedre.


Denne jordbærtærte har en lækker sprød kant, blød mazarin i midten og dejlig creme og jordbær på toppen.

Til 1 jordbærtærte skal bruges:

Mørdej:
60 g smør
150 g glutenfri fin melmix
50 g rørsukker
1 æggehvide

Mazarinmasse:
200 g marcipan
75 g smør
100 g rørsukker
1 æg
1 æggehvide

60 g mørk chokolade

Vanillecreme:
2 æggeblommer
2 spsk sukker
1 spsk majsstivelse
2,5 dl sødmælk
1 vanillestang

500 g friske jordbær

Gelé:
2 dl jordbærsaft
4 blade husblas

1 24-28cm tærtefad eller bageform

Start med at lave vanillecremen i god tid, så den kan nå at køle af.
Flæk vanillestangen på midten og skrab kornene ud og bland dem med rørsukkeret.
Kom mælken, pånær 2 spsk, i en gryde og kog den op med den tomme vanillestang.
Rør æggeblommer, vanillerørsukkeret og majsstivelse sammen med 2 spsk af mælken.
Når mælken er kogt op fjernes den tomme vanillestang og ca halvdelen hældes i en tynd stråle over i æggeblandingen, mens der røres i massen. Hæld æggemassen op i gryden til resten af mælken.
Sæt gryden på blusset ved svag varme og rør i cremen indtil den tykner.
Hæld cremen i en skål. Læg et lag husholdningsfilm helt ned på cremen, så danner den ikke skind under afkølingen. Stil den på køl til den er helt kold.

Lav så mørdejen. Tænd ovnen på 200 grader. Vej melmix af og smuldr koldt smør i det.
Vend det rundt med rørsukkeret og saml så dejen med æggehviden.
Rul dejen ud, så den kan dække bund og sider på tærtefadet. Jeg plejer at rulle ud mellem to stykker bagepapir, så går det lidt lettere når dejen skal flyttes over i fadet.
Læg et stykke bagepapir i bunden af tærtefadet, så tærten ikke hængen fast i bunden. Læg den udrullede bund i fadet og pres den forsigtigt til så den følger kanten rundt i tærtefadet. Forbag mørdejsbunden i 5-7 min.

Lav mazarinmassen mens mørdejen forbages.
Vej rørsukker, blødt smør i små stykker og marcipan i små stykker af i en skål. Tilsæt æg og æggehvide og pisk det til en ensartet mazarinmasse. Tag tærtefadet ud af ovnen og fordel mazarinmassen oven på mørdejsbunden. Bag kagen i yderligere 15-17 minutter til bunden er gylden.

Mens bunden bages hakkes chokoladen fint.
Når bunden er bagt og kølet en lille smule af, fordeles den hakkede chokolade oven på bunden, så den smelter. Fordel så den smeltede chokolade i et jævnt lag.
Stil nu bunden på køl, evt natten over.


Lav geléen. Læg husblas i blød i koldt vand i 5 minutter. Varm saften op til ca 80 grader. Tag gryden af varmen. Tag husblassen op og knug vandet af. Læg det i den varme saft så det smelter. Afkøl geléen til den begynder at stivne.
OBS: det kan godt tage en halv times tid før den stivner og køler af. Sæt den evt i køleskab.

Inden servering fordeles cremen på tærtebunden. De halve jordbær fordeles oven på cremen. Bagefter fordeles den afkølede gelé oven på creme og jordbær.
Tip: Hvis geléen er blevet for stiv kan den lunes lidt, så bliver den mere flydende. Stil jordbærkagen på 1 time inden den serveres.

Jordbærtærten er bedst når den lige er lavet, men bunden kan sagtens laves på forhånd, så det er kun creme, jordbær og gele der skal lægges på.

Kommentarer