Grovboller (glutenfri)

Glutenfrit brød forbindes af mange med tørt kedeligt brød. Og ja, det kan man også uden problemer finde i de butikker, der forhandler glutenfrie varer. Langt de fleste "friske" vakuumpakkede brød jeg har fundet i butikkerne er tørre og smager slet ikke i nærheden af almindeligt friskt brød.
Derfor bager jeg også helst selv alt det glutenfrie brød. Og samtidig med at smagen ofte er bedre, har jeg også muligheden for at vælge nogle af de grove meltyper og at tilsætte ekstra fibre.
Denne opskrift indeholder også en stivelsesbaseret melblanding, men denne udgør dog kun 1/5 af melmængden. Udover lidt stivelse er det mere grove mel og gryn der er tilsat.

Denne bolle indeholder glutenfri havre. Og selv om en del med cøliaki tåler den rene havre er der nogle der ikke gør. Umiddelbart kan man godt skifte havren ud med alternativer, men ikke nødvendigvis 1:1. Samtidig ændrer det også lidt på smagen. Mit forslag er, at man skifter havregrynene ud med boghvedegryn og havremelet med en blanding af fx fuldkornsrismel, boghvedemel og teffmel.

Lækre luftige boller, der smager som en almindelig grovbolle. Her lavet som rosinboller med et par håndfulde rosiner i dejen lige inden den er rørt færdig.


16 stk

5 dl mælk (evt. lunkent vand)
1 pakke tørgær (kan bruges 1 pakke alm. gær*)
2 spsk honning
10 g fiberHusk

1 spsk eddike
100 g blødt smør
1 tsk salt
2 æg
175 g glutenfri havregryn
100 g glutenfri havremel
100 g schär mix B (eller Sempers fin mix)
130 g fuldkornsrismel

Start med at lune mælken og rør honning ud heri.Hæld herefter honningmælken ned i røremaskinen og rør fiberHusk i til det gelerer. (Det tager et par minutter)

Tilsæt eddike, smør, æg og salt og lad maskinen røre det hele godt sammen.
Til sidst tilsættes gryn og mel sammen med tørgæren. Rør dejen godt sammen på røremaskine i 5-10 minutter.


Bagefter tages dejen ud på et meldrysset bageunderlag. (Brug fx schär eller rismel)
Del dejen i 16 stykker og fold forsigtigt let sammen til boller. Hvis dejen klistrer lidt så brug lidt mel på hænderne. Sæt de formede boller på to bageplader og lad hæve 40-45 minutter.

Tænd ovnen på 220º.
Bag bollerne ca 12-14 minutter til de er fint gyldenbrune.


*Hvis du bruger almindeligt gær røres dette ud i mælken sammen med honningen.


Kommentarer