En surdej er næsten et must for at få et godt glutenfrit rugbrød, men kan også bruges til f.eks. langtidshævede boller, franskbrød eller flutes.
En gammeldags surdej er normaltvis baseret på rug og hvede, men når nu man ikke tåler gluten er det jo udelukket. Så her får du opskriften på en glutenfri en af slagsen. Den er egentlig ikke svær at lave. Den største kunst er egentlig at holde den vedlige.
1 dl lunkent vand
50 g glutenfrit havremel*
1 tsk tørgær (eller 2 tsk kærnemælk**)
1 tsk med top honning
Det hele blandes i et sylteglas og røres fri for klumper. Skal herefter stå på køkkenbordet og hygge sig med låget løst lagt over indtil den bobler livligt og har en syrlig duft. Så er den klar til brug.
Nogle anbefaler at den opbevares på køl, hvis den ikke bruges i længere tid, men jeg kan bedst holde liv i min, hvis den står ude.
Når du skal holde liv i en surdej er det vigtigt at passe den godt. Den skal fodres ca. hver 3. dag. Fodringen består af glutenfrit mel og lunkent vand i forholdet 1:1 til 1:1½ alt efter meltypen. Havremel kræver mest vand. Ris, boghvede og ris lidt mindre. Så der kan fx fodres med 1 spsk mel og 1-1½ spsk vand.
Og skulle din surdej gå til, så starter du bare en ny op. Det tog også nogle forsøg inden jeg fandt systemet (uden køleskab), der fungerer for mig. Så prøv dig lidt frem hvis det kikser første gang.
Når du skal bruge surdejen hælder du den i en skål og laver en fordej med vand og mel. Tag fra til surdejen igen inden du tilføjer diverse gryn, korn, salt osv.
Alternativt kan du lade en lille rest stå tilbage i glasset og så formere den op på samme måde som den fodres.
En surdej klar til at blive fodret. |
*Hvis du ikke tåler havren kan der også bruges andre melsorter som f.eks fuldkornsrismel, boghvedemel eller teffmel. Det kan dog være lidt sværere at holde liv i surdejen i længere tid på disse melsorter.
**Hvis du vil bruge kærnemælk (A38 eller mælkesyrekapsler kan også bruges) i stedet for gær, kræver det lidt længere tid før surdejen er klar. Men det er helt sikkert besværet værd, hvis du ikke tåler gær.
Tips:
Hvis du skifter glasset ud/vasker det mellem hver brug, så sørg for at skylle glasset med rigeligt vand, så der ikke forekommer rester af f.eks. opvaskemiddel, da dette kan være med til at tage livet af surdejen.
Kommentarer
Send en kommentar