Luftige, håndrørte morgenboller uden mælk og gluten

Jeg har egentlig altid været glad for at bage og før i tiden, inden det hele blev glutenfrit, kunne jeg sagtens finde på at røre en bolledej i hånden og ælte dejen godt. Men efter jeg begyndte at bage glutenfrit har jeg faktisk altid rørt gærdeje på røremaskinen. Men den larmer en del og det er lidt upraktisk, hvis man gerne vil bage boller en lørdag morgen inden familien står op. Og røremaskinen fylder også en del i bilen, når man skal på ferie. Derfor har jeg i noget tid tænkt på at få lavet en opskrift, der kan røres med en røreske og som er nem at gå til hvis man er på ferie.
I denne opskrift kan alt melet blandes i en pose på forhånd og medbringes i kufferten, så hvis du bare har adgang til en skål, røreske og en ovn er det muligt at lave en god morgenbolle. Og så kan man jo pifte dem lidt op med rosiner eller chokoladestykker i dejen, hvis man er til det. 😊

Ud over at opskriften skulle være nem at gå til, lagde jeg også vægt på at den skulle være rimeligt sund, uden mælk og helst også uden majsstivelse, da min krop desværre ikke er så gode venner med majs. Derfor har jeg anvendt forskellige fuldkornsmeltyper og gået uden om de færdige melblandinger.


3 dl lunkent vand
1 spsk eddike (kan evt udelades)
75 g mælkefri margarine (eller smagsneutral olie)
2 æg
1 spsk honning
1 pk tørgær
20 g fiberHusk
2 spsk pofiber
50 g boghvedemel
90 g fuldkornsrismel
60 g sorghum mel
50 g kartoffelmel

Lidt mel til at forme boller, fx rismel.



Start med at lune vandet. Smelt margarinen i en gryde eller mikroovnen.
Hæld så vandet i en skål sammen med honning, eddike, æg og smeltet margarine i.
Bland alle de tørre ingredienser i en skål (eller en pose inden du tager afsted på ferie) og hæld dem i den våde blanding. Tag en røreske og rør dejen godt sammen.
Nu lader du dejen hvile et par minutter, så den sætter sig lidt. Den skal være så fast at du kan skære den ud i klumper, der holder formen, men så blød at den ikke er til at ælte i hånden.
Hæld nu dejen ud på et melet bord (jeg bruger oftest rismel) og del dejen i 8-16 stykker alt efter hvor store boller du ønsker. Med melede hænder folder du nu forsigtigt dejen ind i sig selv, så der formes runde boller.
Sæt de formede boller på en bageplade og lad dem hæve i 30 minutter.
Tænd ovnen på 180 grader. 
Når bollerne har hævet, bages de i 14-18 minutter.

Lad de nybagte boller køle lidt på en rist inden de serveres lune.
Server bollerne med dit yndlingspålæg og en god kop kaffe eller te.
Velbekomme. 😊

Kommentarer